Museu Casa d’Areny-Plandolit

Museu Casa d’Areny-Plandolit

La Casa d’Areny-Plandolit és un dels museus més emblemàtics del país. Aquesta casa pairal dels Areny-Plandolit data del segle XVII, però la majoria de les estructures de l’edifici són de mitjan segle XIX, moment d’auge econòmic de la família gràcies a la figura de Don Guillem d’Areny-Plandolit, baró de Senaller i Gramenet. Síndic general de les valls d'Andorra i promotor de la Nova Reforma de 1866, va ser un dels propietaris de les fargues andorranes, indústria important fins al final del segle XIX, quan queda desplaçada per la remuntada dels alts forns.

Museu Casa d’Areny-Plandolit

Un cop a l’interior de l’edifici, una residència d’època estival, a partir del segle XIX, el parament i el mobiliari resten fidels a la forma de vida d’aquesta família i a la seva condició social, i exposa tots els objectes i els records d’una època en què els luxes i els capricis eren lluny de ser coneguts a les valls andorranes. Fruit d’aquesta recuperació d’objectes de diferents èpoques de convivència familiar, la col·lecció resulta força heterogènia però d’un gran valor etnològic i s'hi barregen elements propis del món de muntanya i elements aportats per la vida a la ciutat. Menjadors, sala noble, sala de música, elements de defensa, amplis cellers, biblioteca o capella reflecteixen les diferències amb la resta de la societat andorrana.

Museu Casa d’Areny-Plandolit
Museu Casa d’Areny-Plandolit

La visita ens trasllada a l’Andorra dels segles XIX i XX i inclou una passejada lliure pels jardins del recinte, que també alberga l’antic museu d’animals desnaturalitzats (1930), actualment rehabilitat com a Auditori Nacional d’Andorra.

Actualment, aquest museu forma part de l’Itinerari de l’hàbitat rural.

Serveis
Visita guiada / Durada d’1 h / Capacitat màxima per visita 25 persones / Tallers escolars / Botiga
Accessibilitat
No accessible a persones amb mobilitat reduïda
Tarifes
· Normal: 5 €
· Reduïda: 2,5 € (grups superiors a 10 persones, entitats i societats col·laboradores, estudiants estrangers, majors de 65 anys).
· Entrada gratuïta: per a escoles i estudiants nacionals, serveis socials, persones amb minusvalidesa, persones inscrites al Servei d’Ocupació, titulars del carnet jove, menors de 10 anys, membres de l’ICOM i l’ICOMOS, titulars de la targeta magna i tots els ciutadans del Principat el primer i el tercer dissabte de cada mes durant tot l'any.
Horaris
· Maig, juny, setembre i octubre: de 10 a 14 h i de 15 a  18 h. Diumenges tarda i dilluns tancat
· Juliol-agost: de 10 a 14 h i de 15 a 19 h. Diumenges tarda i dilluns tancat.
· Novembre a abril: 10-14 h i 15-18 h. Diumenges i dilluns tancat.
· El museu obre de 10 a 14h: 5 i 7 de gener / 23 de desembre.
· El museu està tancat: 1 i 6 de gener / 1 de maig / 8 de setembre / 1 de novembre / 21 i 25 de desembre.
Adreça
Carrer Major, Casa d’Areny-Plandolit, AD300 Ordino
Tel.: +376 836 908
Central de reserves: +376 839 760
A/e: museusandorra@gmail.com
Reserva prèvia obligatòria a la Central de reserves
Comparteix