Santa coloma Videomapatge

Santa Coloma. Els orígens

Portes obertes al videomapatge de l’església de Santa Coloma fins a l'obertura de l'Espai Columba.

Santa Coloma és una de les esglésies més antigues d’Andorra. D’origen preromànic, es va construir en un moment incert entre els segles VIII i IX tot i que, al segle XII, en ple romànic llombard, s’hi van fer unes importants obres de reforma, entre les quals destaca la construcció del campanar de planta circular. En aquest moment és quan es decora la capçalera de l’església amb un cicle pictòric mural: l’absis queda completament cobert de pintures al fresc que s’estenen a una part de l’arc triomfal que tanca el cos amb un arc de mig punt ultrapassat, típic de l’arquitectura preromànica visigòtica.

Les alteracions que han sofert tant les pintures com l’absis al llarg dels temps fan impossible tornar-les al seu emplaçament original, tal com sempre havia observat el Departament de Patrimoni Cultural. En aquestes circumstàncies, el videomapatge és la millor solució tècnica per veure in situ com podrien lluir les pintures romàniques originalment. La reproducció permetrà que els ciutadans gaudeixin de les sensacions que produïen les pintures murals en el seu estat original.

Per veure com eren els pintures romàniques al segle XII s’han hagut de reconstruir part de les pintures, com algunes figures del tetramorf, fragments de cel o vestits. Ho han fet a partir de l´estudi minuciós de la tècnica de l’escola del Mestre de Santa Coloma i del seu cercle d’artífex per poder recrear-ne el traç.

En total, s’han instal·lat sis projectors: un a la nau, que projecta les imatges a l’arc, i cinc a l’interior de l’absis.

La projecció dura sis minuts. Els grups seran de 10 persones, ja que així es garanteix la qualitat de l’experiència.

Qui vulgui entrar a l’església sense veure el ‘mapping’, ho haurà de fer en horari de culte. Cada diumenge i festius, a les 10 del matí. Cal tenir en compte també que els horaris de les projeccions es poden veure alterats pels oficis religiosos: funerals, casaments, comunions, bateigs, etc.

Horaris
· Grups reduïts. Entrada per rigorós ordre d’arribada.
· Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 14 h i de 15 a 18 h; diumenge, d’11 a 14 h; diumenge a la tarda i dilluns, tancat. Projeccions cada 15 minuts (última, quinze minuts abans del tancament).

Els horaris de les projeccions poden resultar alterats per les necessitats de culte de l’església.
· El videomapatge obre de 10 a 14h: 5 de gener / 24 i 31 de desembre
· El videomapatge tanca: 1 i 6 de gener / 14 de març / 1 de maig / 8 de setembre / 25 i 26 de desembre

Més informació
mapingSC@gmail.com
Tel. +376 369 041

Ministeri de Cultura, Joventut i Esports
Àrea de Museus i Monuments
C/ Prat de la Creu, 62-64
Tel. +376 875 700
a/e: area_museus@govern.ad

Comparteix