Zona d’escalada Piràmide

Disposa de 29 vies. La seva dificultat és de 5 a 7a (mitjana-alta). Aquest és un important sector d’escalada. Es tracta d’una paret impactant de granit (150 metres d'altura), situada a 1.200 metres d’altitud amb orientació sud-est. Permet practicar l’escalada durant tot l'any, ja que hi resplendeix el sol des del matí. La zona està equipada amb parabolts. L’aproximació es fa baixant per l’Avinguda de Santa Coloma en direcció a Sant Julià de Lòria fins que es troba el Carrer Gil Torres. Des d’aquest carrer cal seguir el camí que hi ha, senyalitzat amb punts grocs.

Sant Antoni de la Grella

Disposa de 18 vies i la seva dificultat és de 5 a 7c (mitjana-alta). La roca d’aquesta zona d’escalada és calcària i es troba a 1.150 metres amb orientació a l’est. És un lloc molt maco, ja que està a la vora del riu Valira del Nord. Està equipada amb parabolts i ancoratges amb químic. L’accés es fa des d’Escaldes-Engordany: cal pujar en direcció a La Massana per la CG3 i, després de passar el primer túnel, aparcar el vehicle al costat del Pont de Sant Antoni i, des d’allà, seguir el camí marcat fins a les vies d’escalada.

Sant Antoni de la GrellaDescarrega’t safe365 , l’app de seguretat que permet, que en cas d’emergència, l’usuari enviï la seva ubicació exacta als equips de rescat.

Andorra: l’estel i la muntanya. Isabelle Sandy (1884-1975).

Isabelle Sandy
Fins diumenge, 31 de març del 2019

Isabelle Sandy va ser l’ambaixadora literària d’Andorra amb Andorra o els homes d’aram (1923). Sandy, apassionada d’Andorra, és testimoni dels grans canvis que en el decurs de quatre dècades transformen el país. A través de tres àmbits expositius: 1922, l’Andorra eterna; 1941, el progrés amenaça la tradició i 1965, el progrés esborra el passat, coneixerem l’obra de Sandy i la seva relació amb Andorra.

Isabelle-Sandy
 

Si “voyager en Andorre, c’est voyager dans le temps encore plus que dans l’espace (Sandy, 1928), amb aquesta exposició descobrim l’obra de l’escriptora en un viatge que ens porta també a descobrir una Andorra que per a ella va ser el paradís perdut, font d’inspiració i l’excusa ideal per a la seva reflexió filosòfica, política i moral.

S’exposen més de 85 documents, reproduccions fotogràfiques i objectes que van acompanyats de textos de context i de descripció del material exposat.

 

 

Isabelle-Sandy
 

 

A banda dels documents d’arxiu i bibliogràfics provinents de la Biblioteca Nacional d’Andorra, de l’Arxiu Històric del Comú d’Escaldes-Engordany i de l’Arxiu Nacional d’Andorra, la mostra compta amb objectes de la col·lecció Remolins-Zamora fets per l’artista andorrà Eduard Fornells (1887-1942); amb béns mobles de la col·lecció de Patrimoni Cultural i de la col·lecció de Salvador Raméntol.

Al voltant de l’exposició s’han organitzat les activitats complementàries següents:

Tallers

Descobrir la poesia a través de la tècnica i el joc de l’escriptura
A càrrec de Dúnia Ambatlle Vilasetrú
9 de febrer del 2019 i 16 de febrer del 2019
De les 10 h a les 13 h

Lloc: Biblioteca d’Escaldes-Engordany
Màxim 25 persones
Reserves: Arxiu Nacional d’Andorra (+ 376 802 288) · arxiu.nacional.andorra@govern.ad


Taller de literatura
Llegir i escriure literatura
A càrrec de Roser Calvo Mayor
23 de març del 2019
De les 10 h a les 13 h
Lloc: Biblioteca d’Escaldes-Engordany
Màxim 25 persones
Reserves: Arxiu Nacional d’Andorra (+ 376 802 288) · arxiu.nacional.andorra@govern.ad


Conferència
‘Isabelle Sandy, l’Andorra narrada’
A càrrec de Carles Sánchez
Data: dijous 7 de febrer del 2019
Horari: 19:30 h
Lloc: Biblioteca d’Escaldes-Engordany


Taula rodona – debat
Dona i literatura, segles XIX-primera meitat del XX
Amb: Roser Calvo, Ludmilla Lacueva i Irene Muñoz
Moderador: Carles Sánchez
21 de febrer del 2019
Hora: 19:30 h
Lloc: Biblioteca d’Escaldes-Engordany


Visita nocturna a l’exposició
12 de març del 2019
20 h – 21:30 h
Màxim 25 persones
Informació i reserves: Centre Cultural d’Escaldes-Engordany (+ 376 802 255)


Lectura dramatitzada de l’adaptació teatral d’Andorra ou les hommes d’airain
de Jean Camp (1926)
A càrrec de l’Escena Nacional d’Andorra
Direcció de Juanma Casero
Data: 27 de març del 2019
Horari: 21:30 h
Lloc: Sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany

ARTALROC
ARTALROC (antic CIAM)
Sala d’exposicions del Govern
Av. Carlemany, 8
AD700 Escaldes-Engordany

Tel.: +376 828 704

Entrada gratuïta

Més informació

Arxiu Nacional d’Andorra
(+ 376 802 288)
arxiu.nacional.andorra@govern.ad

Organitza
Govern d’Andorra

La Casa Rossell, una mirada interior

Rossell

La planta baixa del Museu Postal (l’era del Raser d’Ordino), s’ha transformat en una sala d’exposicions temporals i per inaugurar-la, s’ha preparat una mostra per donar a conèixer un dels fons patrimonials més importants d’Andorra.

Documentada des del segle XV, la Casa Rossell és una de les cases més importants d’Andorra, ja sigui des del punt de vista econòmic com des del polític. Al marge de ser un dels grans propietaris del país, la família Rossell compta amb personatges públics importants, entre els quals destaca Antoni Fiter i Rossell (1706-1748), redactor del Manual Digest.

casa-rossell
casa-rossell
casa-rossell
casa-rossell

D’aquesta casa, ens han arribat un nombre considerable d’objectes, de diverses tipologies i datats del segle XVII fins al segle XX i de gran valor cultural, que són el testimoni de la riquesa i de la importància de la família. El gran interès d’aquests béns ve donat per la seva qualitat i diversitat: mobiliari, objectes quotidians i de la llar, objectes de culte, monedes, llibres i documents, indumentària, joies, ventalls...

 

La mostra se centra en diversos àmbits de la vida de la família Rossell representats simbòlicament pels objectes i organitzats per escenografies temàtiques (la riquesa i les propietats, la vida domèstica, la vida social i cultural, etc.).

Museu Postal
museusandorra@gmail.com
Tel.: +376 836 908

Entrada: 2,5 € visita a l'exposició.
Visita conjunta a la Casa d'Areny-Plandolit i al Museu Postal: 5 €


Organitza
Govern d'Andorra

Santa Coloma. Els orígens

Santa coloma Videomapatge

Portes obertes al videomapatge de l’església de Santa Coloma fins a l'obertura de l'Espai Columba.

Santa Coloma és una de les esglésies més antigues d’Andorra. D’origen preromànic, es va construir en un moment incert entre els segles VIII i IX tot i que, al segle XII, en ple romànic llombard, s’hi van fer unes importants obres de reforma, entre les quals destaca la construcció del campanar de planta circular. En aquest moment és quan es decora la capçalera de l’església amb un cicle pictòric mural: l’absis queda completament cobert de pintures al fresc que s’estenen a una part de l’arc triomfal que tanca el cos amb un arc de mig punt ultrapassat, típic de l’arquitectura preromànica visigòtica.

Les alteracions que han sofert tant les pintures com l’absis al llarg dels temps fan impossible tornar-les al seu emplaçament original, tal com sempre havia observat el Departament de Patrimoni Cultural. En aquestes circumstàncies, el videomapatge és la millor solució tècnica per veure in situ com podrien lluir les pintures romàniques originalment. La reproducció permetrà que els ciutadans gaudeixin de les sensacions que produïen les pintures murals en el seu estat original.

Per veure com eren els pintures romàniques al segle XII s’han hagut de reconstruir part de les pintures, com algunes figures del tetramorf, fragments de cel o vestits. Ho han fet a partir de l´estudi minuciós de la tècnica de l’escola del Mestre de Santa Coloma i del seu cercle d’artífex per poder recrear-ne el traç.

En total, s’han instal·lat sis projectors: un a la nau, que projecta les imatges a l’arc, i cinc a l’interior de l’absis.

La projecció dura sis minuts. Els grups seran de 10 persones, ja que així es garanteix la qualitat de l’experiència.

Qui vulgui entrar a l’església sense veure el ‘mapping’, ho haurà de fer en horari de culte. Cada diumenge i festius, a les 10 del matí. Cal tenir en compte també que els horaris de les projeccions es poden veure alterats pels oficis religiosos: funerals, casaments, comunions, bateigs, etc.

Horaris
· Grups reduïts. Entrada per rigorós ordre d’arribada.
· Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 14 h i de 15 a 18 h; diumenge, d’11 a 14 h; diumenge a la tarda i dilluns, tancat. Projeccions cada 15 minuts (última, quinze minuts abans del tancament).

Els horaris de les projeccions poden resultar alterats per les necessitats de culte de l’església.
· El videomapatge obre de 10 a 14h: 5 de gener / 24 i 31 de desembre
· El videomapatge tanca: 1 i 6 de gener / 14 de març / 1 de maig / 8 de setembre / 25 i 26 de desembre

Més informació
mapingSC@gmail.com
Tel. +376 369 041

Ministeri de Cultura, Joventut i Esports
Àrea de Museus i Monuments
C/ Prat de la Creu, 62-64
Tel. +376 875 700
a/e: area_museus@govern.ad

ART MICKEY

mickey

Andorra celebra els 90 anys de Mickey Mouse amb “Art Mickey”, una mostra d’11 figures que podràs veure a The Shopping Mile.

02 de febrer - 25 de abril 2019

La figura més icònica de l’univers Disney, Mickey Mouse, va fer 90 anys el passat mes de novembre. A Andorra ho celebrem amb “Art Mickey” una divertida exposició d’escultures que mostren la seva versatilitat. Mickey és un referent de diverses generacions i, malgrat els seus 90 anys, continua en plena forma. Descobreix fins al 25 d’abril les 11 figures distribuïdes al llarg de The Shopping Mile, el nou gran eix comercial d’Andorra. Hi trobaràs un Mickey com no l’havies imaginat mai abans!

 

mickey

Guia per descobrir “Art Mickey”

Les onze grans figures de Mickey Mouse estan ubicades al llarg de The Shopping Mile.

 • 1. Red Waves Mickey: d’un vermell llampant.

Av. Carlemany, 60, a l’alçada del c. Isabel Sandy (Escaldes-Engordany).

 • 2. Mix & Match Mickey: una eclèctica explosió de colors i tonalitats.

C. na Maria Pla – Fener Boulevard (Andorra la Vella).

 • 3. Patterned Mickey: estampats geomètrics rabiosament actuals amb un gran equilibri cromàtic.

Av. Meritxell, 92, davant CCA (Andorra la Vella).

 • 4. Skier Mickey: a punt per esquiar a les pistes d’Andorra.

Av. Meritxell, 33 amb el c. Bisbe Príncep Iglesias (Andorra la Vella).

 • 5. Classic Mickey: 90 anys amb un aspecte actual.

Av. Carlemany, 121, davant del C. C. Illa Carlemany (Escaldes-Engordany).

 • 6. COMICkey: un collage de còmics clàssics.

Av. Carlemany, 83, a l’alçada del c. Ciutat de Sabadell (Escaldes-Engordany).

 • 7. Sparkly Mickey: una reinterpretació elegant del Mickey clàssic.

Av. Meritxell 78 (Andorra la Vella).

 • 8. Silver Mickey: la seva figura no ha deixat de brillar mai.

Av. Carlemany amb pl. Coprínceps (Escaldes-Engordany).

 • 9. Golden Mickey: dels anys daurats del cine i els Oscars sorgeix el Mousecar.

Av. Meritxell, 118, davant Roca & Ribes (Andorra la Vella)

 • 10. Winter Dots Mickey: inspirada en els pics, amb colors hivernals per celebrar la temporada d’esquí.

Av . Meritxell 13, davant de G. M. Pyrénées (Andorra la Vella).

 • 11. Retro Mickey: una figura vintage que homenatja els esquiadors dels anys 20.

Av Carlemany, 37, davant del Museu Carmen Thyssen (Escaldes-Engordany).

La mostra es pot veure del 2 de febrer al 25 d’abril.

 

FINALS DE LA COPA DEL MÓN FIS D’ESQUÍ ALPÍ 2019

grandvalira

L’any 2019, se celebraran per 1a. vegada a Andorra les Finals de la Copa del Món FIS d’esquí alpí. Una fita històrica que tindrà lloc a Grandvalira.

11 de març - 17 de març 2019

L’elit mundial de l’esqui alpí disputarà a les pistes de Grandvalira, de l’11 al 17 de març, les Finals de la Copa del Món 2019. Els 25 millors esquiadors de cada especialitat del circuit mundial es disputaran els títols de les disciplines d’eslàlom, eslàlom gegant, supergegant i descens, en categoria masculina i femenina.

En l’univers de l’esqui alpí, aquestes proves són les de major rellevància després dels Jocs Olímpics i els Campionats del Món. Per a Andorra, constituiran l’esdeveniment esportiu hivernal de més prestigi que mai s’hi hagi celebrat i marcaran un abans i un després en la projecció esportiva del Principat.

Les curses es disputaran a les pistes Avet i Àliga de Grandvalira.

FIS

L’emblemàtica pista Avet, situada al sector Grandvalira-Soldeu, acollirà les disciplines tècniques de l’eslàlom i l’eslàlom gegant. L’any 2012 s’hi van fer les proves de la Copa del Món d'esquí alpí femení. Te una longitud de més 1.200 metres i un pendent màxim del 70 %, amb una orientació nord-oest que hi garanteix la qualitat de la neu.

Pel que fa a la pista Àliga, situada al sector Grandvalira-El Tarter, el seu traçat doble (que a vista d’ocell forma la “X” que simbolitza el logotip de Grandvalira) pot acollir disciplines tant de velocitat (Àliga SG) com tècniques (Àliga SL). La pista Àliga SG té una longitud de 2,7 quilòmetres, una amplada de 60 metres i un desnivell de 756 metres.

Des que van ser homologades per la FIS, els anys 2007 i 2013, respectivament, els treballs de millora i condicionament de les pistes no s’han aturat, per poder garantir la màxima seguretat dels esquiadors i la qualitat de l’espectacle en totes les competicions que s’hi han celebrat; la culminació de tot aquest treball seran les Finals de la Copa del Món FIS d’esquí alpí 2019.

Ubicació i contacte

Grandvalira, Soldeu - El Tarter

(+376) 891 818

info@grandvalira.com

Museu Casa d’Areny-Plandolit

Museu Casa d’Areny-Plandolit

Museu Casa d’Areny-Plandolit

La Casa d’Areny-Plandolit és un dels museus més emblemàtics del país. Aquesta casa pairal dels Areny-Plandolit data del segle XVII, però la majoria de les estructures de l’edifici són de mitjan segle XIX, moment d’auge econòmic de la família gràcies a la figura de Don Guillem d’Areny-Plandolit, baró de Senaller i Gramenet. Síndic general de les valls d'Andorra i promotor de la Nova Reforma de 1866, va ser un dels propietaris de les fargues andorranes, indústria important fins al final del segle XIX, quan queda desplaçada per la remuntada dels alts forns.

Museu Casa d’Areny-Plandolit

Un cop a l’interior de l’edifici, una residència d’època estival, a partir del segle XIX, el parament i el mobiliari resten fidels a la forma de vida d’aquesta família i a la seva condició social, i exposa tots els objectes i els records d’una època en què els luxes i els capricis eren lluny de ser coneguts a les valls andorranes. Fruit d’aquesta recuperació d’objectes de diferents èpoques de convivència familiar, la col·lecció resulta força heterogènia però d’un gran valor etnològic i s'hi barregen elements propis del món de muntanya i elements aportats per la vida a la ciutat. Menjadors, sala noble, sala de música, elements de defensa, amplis cellers, biblioteca o capella reflecteixen les diferències amb la resta de la societat andorrana.

Museu Casa d’Areny-Plandolit
Museu Casa d’Areny-Plandolit

La visita ens trasllada a l’Andorra dels segles XIX i XX i inclou una passejada lliure pels jardins del recinte, que també alberga l’antic museu d’animals desnaturalitzats (1930), actualment rehabilitat com a Auditori Nacional d’Andorra.

Actualment, aquest museu forma part de l’Itinerari de l’hàbitat rural.

Serveis
Visita guiada / Durada d’1 h / Capacitat màxima per visita 25 persones / Tallers escolars / Botiga
Accessibilitat
No accessible a persones amb mobilitat reduïda
Tarifes
· Normal: 5 €
· Reduïda: 2,5 € (grups superiors a 10 persones, entitats i societats col·laboradores, estudiants estrangers, majors de 65 anys).
· Entrada gratuïta: per a escoles i estudiants nacionals, serveis socials, persones amb minusvalidesa, persones inscrites al Servei d’Ocupació, titulars del carnet jove, menors de 10 anys, membres de l’ICOM i l’ICOMOS, titulars de la targeta magna i tots els ciutadans del Principat el primer i el tercer dissabte de cada mes durant tot l'any.
Horaris
· Maig, juny, setembre i octubre: de 10 a 14 h i de 15 a  18 h. Diumenges tarda i dilluns tancat
· Juliol-agost: de 10 a 14 h i de 15 a 19 h. Diumenges tarda i dilluns tancat.
· Novembre a abril: 10-14 h i 15-18 h. Diumenges i dilluns tancat.
· El museu obre de 10 a 14h: 5 i 7 de gener / 23 de desembre.
· El museu està tancat: 1 i 6 de gener / 1 de maig / 8 de setembre / 1 de novembre / 21 i 25 de desembre.
Adreça
Carrer Major, Casa d’Areny-Plandolit, AD300 Ordino
Tel.: +376 836 908
Central de reserves: +376 839 760
A/e: museusandorra@gmail.com
Reserva prèvia obligatòria a la Central de reserves

Dues viles, un territori

Dues viles, un territori

18 de novembre del 2016 a Dissabte, 28 de gener del 2017

La mostra, que ha comptat amb la col·laboració de l’Arxiu Nacional d’Andorra i l’Arxiu Històric del Comú d’Escaldes-Engordany, està formada per noranta imatges des de principis del segle XX fins als anys 70 d’Escaldes i Engordany, un conjunt de fotografies que són font d’informació d’una època passada, que incentiven la reflexió, alhora que desperten emocions i records plens de melangia per una Andorra que només existeix en la nostra memòria col·lectiva.

 

L’exposició és una oportunitat per aproximar-nos al passat, conèixer els protagonistes anònims de la història del país i emocionar-nos amb la màgia fugissera d’un instant congelat, de la memòria conservada en una fotografia. Des del CAEE es proposa un relat fotogràfic amb dos protagonistes: Engordany, situada al solà, i vinculada a les activitats agropecuàries, i Escaldes, a l’obaga i amb una història determinada per l’existència d’aigües termals, un dels recursos més significatius de la parròquia d’Escaldes-Engordany.

La mostra recorda, en blanc i negre i amb les imatges fetes per diversos pioners de la fotografia, els paisatges naturals i urbans de la parròquia des del principi del segle XX; el caràcter eminentment rural d’Engordany, del qual encara en conserva algun testimoni, i els carrers i les tradicions d’una població que va viure les transformacions d’un país, i com es va omplir d’hotels, comerços i turistes.

Al CAEE també s’hi podrà veure la pel·lícula Territoris de la memòria, editada per l’Arxiu Nacional amb Premsa Andorrana, SA, el 2005. I és que la mostra també esdevé un homenatge a Josep Alsina i una magnífica ocasió també per celebrar la declaració del fons Josep Alsina Martí com a bé moble d’interès cultural, el 5 d’octubre del 2016.

Entorn a l’exposició Visites comentades per al públic i per a grups.

El dijous 19 de gener, a les 20.30 h, xerrada “Alsina, le “voyeur” d’ Escaldes” a càrrec d’Isidre Escorihuela, responsable fons fotogràfic de l’Arxiu Nacional d’Andorra.

Activitats per a infants Visita taller per a escoles, esplais ( adaptades a infants a partir de 6 anys, reserves prèvies al tel. 802 255).

Entrada gratuïta

CENTRE D’ART D’ESCALDES-ENGORDANY

Av. Carlemany, 30

Escaldes-Engordany, Andorra

Tel.: +376 802 255

Font: Agenda.ad