Ordino, Vallnord

Ordino

Ordino és la tercera, segons l’ordre tradicional, de les set parròquies d’Andorra. Amb 90 km² és la més extensa després de Canillo. La parròquia comprèn la conca de la Valira d’Ordino o la Valira del Nord, al nord-oest del Principat. Limita al nord amb el País de Foix (Auzat i Vic de Soç), a l’est amb Canillo i al sud i l’oest amb la Massana.

Històricament Ordino s’havia destacat per les seves fargues, especialment la Farga del Serrat i la de l’Areny. El tancament de les fargues a finals del segle XIX i l’emigració portà a una forta davallada dels habitants (454 el 1932 i 402 el 1970). Els anys setanta, coincidint amb l’expansió turística i la consegüent edificació de nous habitatges, que han fet aparèixer urbanitzacions a Segudet, Ansalonga, la Cortinada i el Serrat, s’ha produït una notable recuperació de la població.

El 1983 es va inaugurar l’estació d’esquí d’Ordino-Arcalís, situada a la coma del Forat a la Serra d’Arcalís. Avui treballen 15 remuntadors mecànics a una alçada de 1.940 m a 2.625 m. El comú té un centre d’esports (CEO) amb piscina, gimnàs, esquaix, sauna i rocòdrom. Ordino és inici i meta de l’Ultra Trail d’Andorra que inclou un marató quàdruple de les muntanyes sobre 170 km amb un desnivell altitudinal de 13 500 metres.

Video Francisco DIAZ TORRIJOS

Text Viquipèdia

Comparteix